Zorgprogramma psychische klachtenHet zorgprogramma psychische klachten is bedoeld voor volwassenen, kinderen en jongeren met terugkerende en/of ernstig wordende psychische problemen. Soms gaan deze problemen gepaard met lichamelijke klachten. Ook ouders van het kind of de jongere met psychische klachten kunnen bij het zorgprogramma betrokken worden.
BehandelteamDe eerste persoon in het behandelteam is de patiënt zelf en daarnaast, waar gewenst, de partner of een andere naaste. De patiënt heeft een actieve rol, denkt en beslist mee over de begeleiding en behandeling.
Het behandelteam bij psychische klachten bestaat verder uit:
- Huisarts: stelt vermoeden van aard en ernst van uw klachten vast. Blijft de belangrijkste contactpersoon.
- Praktijkondersteuner: het centrale aanspreekpunt. Hij/zij coördineert het zorgprogramma, draagt bij aan de diagnosestelling, geeft voorlichting en doet de controleafspraken. Hij/zij helpt de patiënt bij het formuleren van gezondheidsdoelen in het individuele zorgplan.
- Assistente: ondersteunt (o.a. administratief) de huisarts en praktijkondersteuner, bijvoorbeeld bij het aanmaken van een account voor online behandelmodules.
- Psycholoog: behandelt als klachten lang duren of ernstig zijn.
- Psychiater/kinderpsychiater: bij specifieke behandelvragen en medicatie.
- Apotheek: levert en bewaakt de medicatie.
- Fysiotherapeut: helpt bij lichamelijke klachten en begeleidt in het herstellen van het evenwicht tussen belasting/belastbaarheid en tussen spanning/ontspanning.
- Overige hulpverleners, zoals bedrijfsarts, wijkteam etc.
BehandelingDe huisarts maakt in één of meerdere gesprekken een inschatting van de ernst van de klachten. Meestal wordt hiervoor een vragenlijst gebruikt die de patiënt invult. Als dit nodig is, volgt een verwijzing naar een praktijkondersteuner GGZ en/of naar het gemeentelijk wijkteam. Dit laatste als de patiënt (ook) problemen ervaart op het gebied van zorg, opvoeden, wonen en ontmoeten.
De praktijkondersteuner GGZ kan diverse mogelijkheden aanbieden:
- individuele begeleiding
- groepstherapie
- internetbehandelingen
Routekaart
.png)
Kosten voor de patiëntDeelname aan het zorgprogramma psychische klachten valt onder de basiszorg. Nadat het vermoeden van psychische klachten is vastgesteld, worden alle consulten van huisarts en de praktijkondersteuner GGZ vergoed. Ook de benodigde overige zorg, door bijvoorbeeld de psycholoog, wordt vergoed.
Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
- Medicatie: eigen risico.
- Fysiotherapie: afhankelijk van de aanvullende verzekering.