Beleid 2021-2022 | DOH missie, visie en kernwaarden


Zorggroep DOH is een samenwerkingsverband van huisartsen en hun eerstelijnssamenwerkingspartners, dat in de regio Eindhoven kwalitatief hoogwaardige multidisciplinaire persoonsgerichte zorg organiseert en aanbiedt aan patiënten met chronische aandoeningen en aan kwetsbare groepen.

Desgewenst en voor zover mogelijk wil de zorggroep de aangesloten huisartsenpraktijken faciliteren bij hun overige zorgtaken en hun bedrijfsvoering.

Zorggroep DOH wil haar beleid en de daaruit voortvloeiende activiteiten steeds kunnen legitimeren vanuit de toegevoegde waarde voor de patiënten.

DOH heeft samen met de coöperatieleden acht kernwaarden geformuleerd. Deze vormen de basis voor dit meerjarenbeleidsplan. De kernwaarden worden hieronder opgesomd en toegelicht.

Wij willen in een zaaltje blijven passen (schaalgrootte)

Het behoud van eigen identiteit, cultuur en kwaliteitseisen is voor DOH belangrijker dan schaalgrootte. Anderzijds is voldoende schaalgrootte voor DOH van belang om haar positie te behouden. Daarnaast is een bepaalde schaal nodig om alle functies binnen DOH te kunnen blijven vervullen. Daartoe wordt nauwer samengewerkt met SGE. DOH opereert in de regio Eindhoven.

Wij doen wat we afspreken binnen DOH (compliance)

Kwaliteit en betrouwbaarheid staan bij DOH hoog in het vaandel. Afspraken binnen DOH zijn niet vrijblijvend. Als we doen wat we afspreken, behalen we als zorggroep betere resultaten. Dat is goed voor onze patiënten en voor de positie van DOH. Aansluiten bij DOH betekent ook accepteren dat je je soms moet voegen naar de meerderheid. Daarbij is er oog voor de fasering die soms nodig is bij de implementatie van zorginnovaties. Wat DOH onderneemt, dat besluiten we samen en doen we samen. We evalueren pragmatisch en kunnen ook activiteiten of projecten stoppen.

Wij willen maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen (verantwoordelijkheid)

We voelen ons medeverantwoordelijk voor een stelsel met goede, samenhangende en betaalbare zorg voor iedereen. Daartoe integreren we onze eerstelijnszorg steeds meer met het sociaal domein, met preventie en het voorkomen van zorg. We willen beter samenwerken met de relevante instanties in wijk en dorp. Wij stellen onze maatschappelijke toegevoegde waarde – c.q. meerwaarde voor patiënten en burgers – boven inkomensoptimalisatie van onze zorgaanbieders. Dat neemt niet weg dat DOH bij haar financiers (zorgverzekeraars en gemeenten) duurzame en kostendekkende tarieven zal blijven bedingen.

Wij helpen andere eerstelijnsdisciplines om samen sterker te staan (multidisciplinariteit)

Een sterke eerstelijnszorg is ons veel waard. De huisartsen vormen daarin de kerndiscipline. DOH heeft daarnaast behoefte aan sterke eerstelijnssamenwerkingspartners en is desgewenst bereid medeverantwoordelijkheid te nemen voor hun verdere ontwikkeling. Daarbij denkt DOH allereerst aan haar drie belangrijkste partners: wijkverpleging, apothekers en psychologen – in casu ZuidZorg, CaZo en PsyZorg.
DOH werkt nauw samen met andere eerstelijnsdisciplines, maar de huisartsen blijven als kerndiscipline sturing geven aan de organisatie. Voorwaarde voor samenwerking met andere disciplines is dat hun deelname toegevoegde waarde heeft. We willen niet samenwerken om het samenwerken.

Wij sturen op kwaliteit, maar versterken op strategische positie (positionering)

DOH staat voor het leveren van kwaliteit met enthousiaste, betrokken professionals. Inhoud is onze sterke kant. Onze resultaten in de chronische zorg worden erkend en we hebben een heel sterke (vertrouwens)positie naar de patiënt. Deze positie is naar de toekomst toe niet vanzelfsprekend gegarandeerd.
Zo kunnen ook ziekenhuizen zich rechtstreeks gaan richten op patiënten, kan e-health onafhankelijk van tijd en plaats aan patiënten worden aangeboden en kunnen er andere aanbieders van huisartsenzorg komen, buiten de reguliere huisartsenpraktijken om. DOH zal zich strategisch moeten (blijven) positioneren om haar toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren.
De maatschappelijke druk en het beleid van de financiers (zorgverzekeraars, gemeenten en gebruikers) richt zich, naast het vergroten van de kwaliteit, op het reduceren van de kosten van zorg. Meerdere partijen strijden om de gunst van de financier. DOH wil zich blijven onderscheiden op kwaliteit en innovatie, maar zal ook doelmatigheid blijven stimuleren. DOH zal regionale strategische allianties aangaan om haar positie te versterken.

Wij willen een toekomstbestendige huisartsenzorg (samenhang)

De organisatie van de huisartsenzorg in de regio is gefragmenteerd met vier zorggroepen, twee huisartsendienstenstructuren, de LHV Huisartsenkring ZuidOost Brabant, Diagnostiek voor U en facilitaire organisaties als KOH en INSZO. Die versnippering beperkt de slagkracht. Daarom wil DOH de samenwerking met de andere zorggroepen en huisartsenorganisaties uitbouwen en synergie genereren. Als samenwerkingsvorm kiest DOH de komende jaren voor een netwerkorganisatie met intensievere samenwerking op specifieke onderdelen waarop meerwaarde te realiseren is, zoals de backoffice en ICT. DOH stemt goed af met de LHV Huisartsenkring, maar heeft een bredere doelstelling dan de belangenbehartiging van huisartsen.

Wij willen vooroplopen (innovatie)

DOH wil vanuit haar missie permanent een bijdrage leveren aan innovaties in de zorg en in bescheiden mate aan de maatschappelijke hervormingen in de regio (Philips, Brainport Healthy Living Slimmer Leven en GROZzerdam). Bij deze innovaties werken we samen met het bedrijfsleven, kennis- en wetenschappelijke instituten, Zorgbelang Brabant en opleidingen. Hoewel nog niet exact duidelijk is wat de consequenties zijn, biedt de mainportstatus voor de regio extra kansen. DOH heeft een positie als voorloper in innovatieve ontwikkelingen. Bovendien hebben alle aangesloten praktijken het door de coöperatie vastgesteld beleid volledig geïmplementeerd. DOH accepteert in redelijke mate de extra inspanningen bij innovatieve projecten.

Wij willen graag bij DOH horen (trots en loyaliteit)

DOH heeft door haar samenstelling, passie en ambitie een unieke groepscultuur opgebouwd. Deze eigen cultuur wordt onderhouden door onder meer symposia, social events, klaag- en jubelsessies, ALV’s, bedrijfsbezoeken en inspiratiedagen. De leden van DOH ervaren het unieke karakter van de zorggroep en leveren een actieve bijdrage vanuit een positief kritische houding.

Leden willen graag bij DOH horen en een actieve bijdrage leveren aan het realiseren van de missie en visie. Met het oog op de continuïteit en de verdere professionalisering van de organisatie richt DOH zich permanent op talentontwikkeling en opleiding van huisartsen buiten hun primaire vakgebied. Dit geldt allereerst voor de eigen leden, maar ook voor aios en jonge huisartsen in samenwerking met de huisartsenopleiding.



De missie, visie en kernwaarden zijn vastgesteld bij de oprichting van zorggroep DOH. Tijdens de Inspiratiedagen van 2019 zijn de missie, visie en kernwaarden ter herijking voorgelegd aan de coöperatieleden. Zij onderschreven de ongewijzigde teksten zoals opgesteld tijdens de oprichting van zorggroep DOH.





Nieuws
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Geplaatst: 2 oktober 2023
Een mooie samenvatting van onze Stroomz meerjarenstrategie

Lees meer
DE STAP naar gezonder zet je zo!
DE STAP naar gezonder zet je zo!
Geplaatst: 13 juni 2023
DE STAP van Ingrid naar meer rust in haar hoofd.

Lees meer
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Geplaatst: 27 januari 2023
De huisartsenorganisatie DOH en de multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie SGE bundelen al geruime tijd de krachten. Daarom zetten DOH en SGE de stap naar één nieuwe organisatie: Stroomz, zorgmakers in beweging

Lees meer