Over DOH | Onze aanpak


De Ondernemende Huisarts staat voor kwaliteit, innovatie, ondernemen en transparantie Zorginhoud, kwaliteit en innovatie De Ondernemende Huisarts biedt vanuit de huisartsenpraktijken en in samenwerking met partners geïntegreerde eerstelijnszorg die gericht is op de lokale patiëntenpopulatie

DOH is ambitieus en wil vooroplopen binnen de (wijkgerichte) eerstelijnszorg, zowel rondom zorgvernieuwing als bij reguliere zorgprestaties. Innoveren betekent ook leren, fouten mogen maken en daarvan weer leren. We zien dit als een continu ontwikkelingsproces.

Zorgprogramma’s
Alle huisartsenpraktijken bieden wijkgerichte zorgprogramma's aan voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, astma, COPD en (verhoogd risico op) hart- en vaatziekten. Ook zijn er zorgprogramma’s voor kwetsbare ouderen en voor mensen met psychische klachten of aandoeningen.

Voor de uitvoering organiseert DOH de samenwerking tussen de huisartsenpraktijken, lokale en regionale zorgaanbieders. Dit zijn onder meer diëtisten, psychologen, apothekers, fysiotherapeuten, medisch specialisten, podotherapeuten, pedicures en diagnostische centra. 


Samenwerkingscontracten
DOH sluit met al deze partijen contracten over ieders bijdrage aan de ketenzorg en over de onderlinge samenwerking. Deze contracten worden gesynchroniseerd met de overeenkomst tussen DOH en de zorgverzekeraars. Hierin komen de volgende thema’s aan de orde:  

·  het betreffende zorgprogramma

·  de landelijke zorgstandaard

·  de kwaliteitsindicatoren

·  de declaratievoorwaarden

·  de aansprakelijkheid

·  de klachtenprocedure

De looptijd van de samenwerkingscontracten is gekoppeld aan de looptijd van het contract met de zorgverzekeraar. 


Zorgvernieuwingsprojecten
Naast de zorgprogramma's voert DOH permanent zorgvernieuwingsprojecten uit. Sommige zijn gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn:

·      Persoonsgerichte zorg; met het Radboud UMC en Maastricht UMC.

·      Selfie project over Kwetsbare Ouderen; met IBMG Rotterdam.

·      SeMaS project; met Vilans, IQ healthcare en Philips.

·      BOMM studie; met IQ healthcare en Philips.

·      Telemonitoring hartfalen; met Philips, CZ en St. Anna ziekenhuis.

·      Living lab; met Philips, TU/e, Fontys, Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum.

·      ELDES studie; met Julius Centrum/UMC Utrecht.

·      GGZ studie; met Talma Instituut/VU Amsterdam. Zorgverleners in de buurt

 

 


Ook de looptijd van de contracten is gekoppeld aan de looptijd van het contract met de zorgverzekeraar. Naast de zorgprogramma's voert De Ondernemende Huisarts een aantal projecten uit. Sommige projecten lopen al jaren en zijn ingebed in een wetenschappelijke setting, zoals het pre-diabetesproject. Eind 2010 is dit pre-diabetesproject afgerond. Met de afdeling Tranzo van de Universiteit van Tilburg zal overleg plaatsvinden over een mogelijk vervolg op dit project. In samenwerking met DCE en UVIT voert DOH vanaf 2010 in vier praktijken een pilot van het Preventieconsult uit. Ook wordt een pilot gedaan van de implementatie van de VIM (het veilig incidenten melden) op zorggroepniveau, een project met de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijnszorg. 
Nieuws
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Geplaatst: 2 oktober 2023
Een mooie samenvatting van onze Stroomz meerjarenstrategie

Lees meer
DE STAP naar gezonder zet je zo!
DE STAP naar gezonder zet je zo!
Geplaatst: 13 juni 2023
DE STAP van Ingrid naar meer rust in haar hoofd.

Lees meer
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Geplaatst: 27 januari 2023
De huisartsenorganisatie DOH en de multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie SGE bundelen al geruime tijd de krachten. Daarom zetten DOH en SGE de stap naar één nieuwe organisatie: Stroomz, zorgmakers in beweging

Lees meer