Beleid 2021-2022 | Zorg voor kwetsbare groepen


Beoogde meerwaarde

Het gaat goed met de gezondheid van de inwoners van Zuidoost-Brabant. We leven steeds langer en ervaren ook langer een goede gezondheid. Maar dat geldt niet voor iedereen; er zijn inwoners die extra aandacht nodig hebben. Zorggroep DOH heeft binnen DSP een leidende rol in de zorg voor kwetsbare groepen. Samen werken we aan regionale programma’s voor mensen voor wie extra coördinatie en communicatie nodig is. Met voor iedereen een op maat gesneden aanpak. 


Kwetsbare ouderenzorg
Een specifieke aandachtsgroep vormen de kwetsbare ouderen. Bij deze ouderen zorgt een opeenstapeling van lichamelijke, psychische en sociale problemen voor toenemende kwetsbaarheid. Een gezamenlijk zorgprogramma zorgt voor verbinding tussen de behandelaars die betrokken zijn bij een kwetsbare oudere. Doel is ouderen zo lang mogelijk in optimale gezondheid in hun voorkeursomgeving te laten wonen. Hiervoor zetten we een proactieve multidisciplinaire aanpak in. 

Daarnaast is gestart met het programma ‘Precies’. Dit is bedoeld om de verstopping in de (spoed)zorg voor thuiswonende ouderen in Zuidoost-Brabant aan te pakken. Extra werk en schrijnende situaties moeten hiermee worden voorkomen. Dertig organisaties, gemeenten en verzekeraars hebben de krachten gebundeld om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren:

·      Voorkomen van zwaardere zorg door meer inzet van preventieve oplossingen.

·      Verplaatsen van zorg met als uitgangspunt ‘thuis wat kan, elders wat moet’.

·      Vervangen van zorg door meer gebruik van technologie.


Psychische zorg
Een andere groep die aandacht nodig heeft, zijn mensen met psychische klachten. Psychische stoornissen zorgen vaak al op relatief jonge leeftijd voor een sterk verminderde kwaliteit van leven. Zo staan angststoornissen en depressie in de top 5 van aandoeningen met de grootste ziektelast. In samenwerking met netwerkpartners wordt daarom gewerkt aan:

·      Preventie.

·      Het versterken van zelfredzaamheid onder burgers, zorgvragers en hun steunsystemen.

·      Het bieden van de juiste zorg op de juiste plek, o.a. door verkorten wachttijden en tijdig afschalen van (tijdelijke) specialistische zorg.

Dit gebeurt voornamelijk in het samenwerkingsverband ‘Samen Verder’. Hierin zitten, naast DOH, de regiopartners SGE, PoZoB, Apanta, GGzE, Novadic Kentron, Psyzorg ZO-Brabant, gemeente Eindhoven, gemeente Veldhoven en Zelfbelang. De doelstellingen sluiten aan bij Matched Care, Positieve Gezondheid en Juiste Zorg Op De Juiste Plek. Het initiatief voor dit samenwerkingsverband is in 2019 ontstaan.


Kind & Jeugd
Een lang en gezond leven begint bij de jeugd. Alle kinderen moeten de kans krijgen om zich gezond te ontwikkelen, met de juiste hulp en ondersteuning. Van ruim 90% van de kinderen wordt de algemene gezondheid als goed beoordeeld, maar vooral de psychische gezondheid baart zorgen. Bij 10% van de 4- tot en met 11-jarigen is er een indicatie voor psychosociale problematiek. Ook de groep jongeren tussen 12 en 18 jaar met psychische problemen is groot (14%).
De zorggroepen werken met een programma om kinderen en ouders te ondersteunen als er tijdens het opgroeien problemen dreigen te ontstaan.

Doelen 2021 – 2022

Kwetsbare ouderenzorg

Het programma Precies! bestaat uit 8 projecten. Zorggroep DOH is kartrekker van project 8: Versterking zorgprogramma kwetsbare ouderen (casemanagement op maat, in samenwerking met de zorgtrajectbegeleider en de wijkverpleegkundige). Voor 2021 – 2022 staat de implementatie van het concept Positieve Gezondheid centraal. DOH levert ook een actieve bijdrage aan de andere projecten van Precies!. Alle informatie is te vinden op de website van het programma Precies!.

Psychische zorg

1.    Vanuit Samen Verder aanvullende verdieping op Matched Care: beslisboom voor doorverwijzing en gezamenlijk triage-instrument. ?

2.    Juiste Zorg Op De Juiste Plaats door b.v. de PsyScan, routekaart en ook de verbinding met Matched Care?.

3.    Populatie-onderzoek zorgprogramma op basis van inclusiecijfers?.

4.    Verdere inzet op e-health, digitale mogelijkheden en groepen?.

5.    Substitutie.

Kind & Jeugd

·      Groepstraining: naast de groepstraining ‘H@ppy in je vel’ voor kinderen van 8-12 jaar, wordt aanbod voor jongeren ontwikkeld, in samenwerking met partners in de wijk.

·      Doorontwikkeling digitaal/online werken; Minddistrict, beeldbellen, online coaching.

·      ADHD-zorg: scholing en terugverwijzingsproject van stabiel ingestelde patiënten met ADHD-medicatie, samen met het Anna Ziekenhuis. ?

Waar staat DOH nu

Kwetsbare ouderenzorg

Honderden professionals én ouderen werken binnen het programma Precies! samen aan de ideale ouderenreis. De resultaten tot nu toe staan in een overzichtelijke infographic.

Psychische zorg

Negen werkgroepen, met ieder een eigen jaarplan, werken aan het oplossen van problemen in de regio. DOH levert een actieve bijdrage aan deze werkgroepen met als resultaat:

·      Het voorkomen van zorg

  Huisartsen zijn kritischer over wie er welke zorg nodig heeft en sturen waar mogelijk en nodig ook door naar het sociaal domein en zelfhulp.

·      Het vervangen van zorg
  Digitale zorg (Minddistrict) en groepscursussen.

·      Het voorkomen van (onnodig) zware zorg 
  Substitutie en het opvangen van de natuurlijk uitstroom van Specialistische zorg (SGGZ)-patiënten heeft in 2020 vorm gekregen in een drietal projecten.   

o   Terugverwijzing patiënten Anna Ziekenhuis 
Monitoring van terugverwezen GGZ-patiënten laat zien dat de huisartsen in staat zijn om ook ernstige chronische problematiek in de huisartsenpraktijk stabiel te houden met de nodige extra inzet van de huisarts, POH-GGZ en consultatie van de psychiater.

o   Actief benaderen van patiënten met chronische stabiele klachten 
De natuurlijke uitstroom vanuit (een deel van) de SGGZ is in kaart gebracht met als doel om zicht te krijgen op deze patiëntenstroom en de afschaling van zorg of terugverwijzing samen zo goed mogelijk te organiseren. Daarnaast zijn huisartsen actief het gesprek aangegaan met patiënten met chronische stabiele klachten rondom GGZ, met het aanbod hen te begeleiden vanuit de huisartsenpraktijk. 

o   Minder doorverwijzen naar SGGZ 
Ook de cijfers omtrent het aantal SGGZ-verwijzingen bevestigt de werking van het zorgprogramma in het vervangen van onnodig zware zorg.  

Kind & Jeugd
  • JeugdZorg Op De Juiste Plek: zie Ambitie 3 Multidisciplinaire Wijkgerichte Samenwerking.
  • Digitale zorg en groepszorg: digitale zorg heeft een boost gehad door corona; groepszorg kon niet plaatsvinden in 2020.




Nieuws
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Meerjarenstrategie 2023 - 2026
Geplaatst: 2 oktober 2023
Een mooie samenvatting van onze Stroomz meerjarenstrategie

Lees meer
DE STAP naar gezonder zet je zo!
DE STAP naar gezonder zet je zo!
Geplaatst: 13 juni 2023
DE STAP van Ingrid naar meer rust in haar hoofd.

Lees meer
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Zorggroep DOH en SGE vormen sinds 1 januari 2023 één nieuwe organisatie: Stroomz
Geplaatst: 27 januari 2023
De huisartsenorganisatie DOH en de multidisciplinaire eerstelijnsorganisatie SGE bundelen al geruime tijd de krachten. Daarom zetten DOH en SGE de stap naar één nieuwe organisatie: Stroomz, zorgmakers in beweging

Lees meer